Leden Informatie – Uniformen

Het uniform is een duidelijke manier om scouts te herkennen. Eigenlijk hetzelfde als het dragen van sportkleding van een sportclub.
Elke speltak heeft een eigen uniform. Op deze pagina is het een en ander over het uniform vinden.
Het woord uniform is eigenlijk ouderwets, sinds 2009 wordt er bij scouting niet meer gesproken over het uniform, maar: SCOUTFIT!!!
Installatie
Het scoutfit dragen mag je natuurlijk niet zomaar. Bij scouting vieren we dit altijd feestelijk met een installatie.
Tijdens de installatie mag je laten zien, onder toeziend oog van bijvoorbeeld je ouders, dat je het scoutfit verdient en vanaf dan mag je het ook dragen. Meestal ben je al een tijdje lid voordat je geïnstalleerd wordt.
Waaruit bestaat een scoutfit?
Een scoutfit bestaat altijd uit de volgende onderdelen:
- Blouse (afhankelijk van de speltak een andere kleur)
- Insignes
- Das (Voor iedereen gelijk)
- Blauwe broek (bijvoorbeeld spijkerbroek)Blouse:
Publicatie1
Bij een installatie krijgt het nieuwe lid verschillende tekens op de blouse waaraan te zien is waar hij / zij bij hoort. De nieuwe leden moeten zelf zorgen voor een blouse / sweater, een hoofddeksel, das en soms ook een dasring. Voor de installatie neemt de leiding van de desbetreffende speltak contact met u op over de, door u aan te schaffen kleding.
Naast alle standaard insignes zoals het installatieteken van scouting Nederland en het groepsnaambandje, kent elke speltak zijn eigen insigne: het speltakteken. Het speltakteken hoort op je scoutfit op de rechter borstzak.
Aan het speltakteken herkent iedereen bij welke speltak deze scout is.
speltakteken_bevers
Bevers
speltakteken_welpen
speltakteken_scouts
Scouts
speltaktekens_lijn2_explorers
Explorers
Roverscouts
uniform
Aan de das is te zien dat je bij Scouting Euregio hoort. Andere scoutinggroepen hebben wel dezelfde blouses, maar een andere das.
De das:
In plaats van de officiële uniformbroek kan best een (oude) donker blau­we spij­kerbroek gedragen worden.
Tijdens de opkomst dragen alle leden het uniform.
SCOUTSHOP:
In Enschede is geen scoutshop aanwezig, voor scouting artikelen is er een mobiele scoutshop die 10-15 keer per jaar in de buurt van Enschede zal zijn.
Neem contact met op met de mobiele scoutshop via scoutshop@scouting.nl of kijk op www.scoutshop.nl voor de agenda. Op deze website kan je ook de andere lokale ScoutShops vinden.